Hipoterapija - terapija i aktivnosti pomoću konja

Hipoterapija je fizikalna, okupaciona i logopedska strategija liječenja djece i odraslih sa posebnim potrebama i/ili invaliditetom.

Pozitivni učinci hipoterapije

Hipoterapijom se uspješno rješavaju neuromotorni problemi pri čemu se tokom hoda sa leđa konja na jahača prenosi trodimenzionalni impuls. Trodimenzionalno kretanje konja odlično je sredstvo za liječenje osoba sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama. Svaka osoba sa invaliditetom u životu proba niz terapijskih procedura, ali jedinstveno prirodno okruženje i druženje sa životinjom jeste ono što ovaj vid terapije čini posebnim. Pored brojnih pozitivnih efekata na fizičko zdravlje, hipoterapija blagotvono djeluje i sa emocionalnog, psihološkog, društvenog i edukativnog aspekta.

Djeca u programu hipoterapije

Hipoterapija djecu uči ljubavi prema životinjama, interakciji, socijalizaciji i razvija prijateljske odnose. Druženje sa životinjama i ljudima ima blagotvorno dejstvo na psihu, jača samopouzdanje, suzbijaju se strahovi, stvara se osjećaj pripadnosti grupi, što je podjednako važno kao i fizioterapija. Kroz hipoterapiju, djeca se uče i da daju i da prihvataju pomoć, sve djeluje kao igra, a ne kao terapija kod ljekara, što je za najmlađe posebno važno. Jahač može barem na kratko da zaboravi bolove i svakodnevnu borbu koju nosi život sa invaliditetom, može da se šali i smije, da se osjeti slobodno i ponosno. Interakcija sa životinjama pruža potpuno nova i jedinstvena iskustva, stimulišu se čula, istražuje nove teksture, mirisi, osjećaji...

Kako se uključiti u program hipoterapije

Za ulazak u program hipoterapije potrebna je saglasnost ljekara. Konjički klub “Paddock” ima saradnju sa timom licenciranih terapeuta - ljekara (fizijatri, fizioteraputi, logopedi, defektolozi, psiholozi…) iz Beograda koji na preporuku Kluba, a na osnovu dijagnoze i predočenih nalaze prave analizu i određuje individualni program vježbanja, odnosno terapija koja će najviše prijati i tijelu i psihi, koje se rade na konju ili uz pomoć konja, a koje tim Konjičkog kluba “Paddock” sprovodi. Više informacija možete naći na našoj web stranici.
Za sve dodatne informacije možete nas pozvati na broj telefona 065/533-338 ili poslati e-mail.

Slika 03
Slika 29
Slika 6
Slika 5

Terapija i aktivnosti pomoću konja

Osnovne informacije o hipoterapiji PDF

Donacije za hipoterapiju

Vaše novčane priloge možete uplatiti na žiro račun kod "Balkan Investment Bank a.d." Banja Luka:
[BAM] 568-163-19000110-55
[EUR] 568 120 0000 152635 - Instrukcije za plaćanje
Sa naznakom: “Donacija za hipoterapiju”

Kontakt adresa

Konjički klub Paddock
Barlovci bb, 78000 Banja Luka
RS / Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 65 533 338
Email: info@kk-paddock.com
Web: www.kk-paddock.com

Predanja o konjima

"Gria mu je kao svila, noge gipke ko u srne
Nemirno mu uho striže, blistaju mu oči crne.
Takav konjić brate mili, to je radost i milota!
Ja bih za njeg, on za mene dao pla svog života"
- Ivana Brlić-Mažuranić ("Mali alkar")

"Uzgajač bez duše je zanatlija, ali nikakav stvaralac."
- Gustav Rau